סל קניות

יש לך 0 מוצרים בסל

*המחיר הסופי יקבע לאחר השקילה

מה זה בשר חלק?

מה זה בשר חלק? הסבר פשוט לשאלה נפוצה

בחירת בשר כשר היא חלק בלתי נפרד מאורח החיים של רבים מהציבור היהודי, אך לא כל סוגי הכשרות זהים. כשמדובר בבשר, קיימות שתי רמות עיקריות של כשרות: כשרות רגילה וכשרות מהדרין. ההבדלים ביניהן משפיעים על אופן הפיקוח, הקפדה על פרטי ההלכה, ואפילו על המחיר. במאמר זה נסקור את ההבדלים בין כשרות רגילה לכשרות מהדרין, נבין מה המשמעות של בשר גלאט או בשר חלק, ונעניק לכם כלים לבחירת הבשר הכשר שמתאים לאורח חייכם.

שתי רמות כשרות בבשר

כאשר מדובר בבשר כשר, קיימות שתי רמות כשרות עיקריות: כשרות רגילה וכשרות מהדרין. ההבדלים בין השתיים קשורים לרמת ההקפדה על דיני הכשרות והדרישות הלכתיות.

כשרות רגילה

כשרות רגילה היא הרמה הבסיסית של כשרות, שניתנת בדרך כלל על ידי הרבנות הראשית. היא מיועדת לציבור הרחב ומתבססת על שיטות הלכתיות מקלות יחסית. מטרת הכשרות הזו היא לאפשר לאוכלוסייה רחבה של שומרי כשרות ליהנות מבשר כשר, גם אם הוא אינו עומד בהלכות המחמירות ביותר.

כשרות מהדרין – בשר חלק

בשר כשר למהדרין מייצג רמת כשרות גבוהה ומחמירה יותר. תהליך הפיקוח נעשה על פי דרישות הלכתיות מחמירות, כאשר כל שלב — מהשחיטה ועד האריזה — מלווה במעקב צמוד של משגיחי כשרות. כשרות מהדרין היא לרוב יקרה יותר עקב ההקפדה היתרה על כל פרט.

לדוגמה, במקרה של עוף כשר למהדרין, יש פיקוח קפדני כדי לוודא שהעוף לא נפגע במהלך ההובלה, מה שעלול להפוך אותו לטרף. צרכנים שמחפשים רמה גבוהה של כשרות יעדיפו לרוב כשרות מהדרין, בידיעה שכל שלב בתהליך ייצור הבשר נעשה בהתאם להלכה המחמירה ביותר.

מה זה בשר גלאט?

המונח “גלאט” מקורו ביידיש, ומשמעותו “חלק”, כלומר: “בשר חלק”. בשר גלאט או בשר חלק הוא בשר שעבר שחיטה כשרה ונבדק בקפידה על פי ההלכות המחמירות. צרכני כשרות רבים מעדיפים בשר גלאט עקב ההקפדה ההלכתית על השחיטה ותהליך הבדיקה. עם העלייה בביקוש, בשר חלק נעשה נפוץ יותר ויותר בשוק.

האם יש הבדל בין המנהגים לגבי הקפדה זו?

הספרדים, לפי המסורת ההלכתית המקובלת אצלם, ובמיוחד לפי פסקי הרמב”ם ושיטת הבית יוסף (על שמו של הרב יוסף קארו), מקפידים לאכול בשר חלק בלבד. לפי שיטה זו, כל סירכה (מעין קרום מוגלתי) בריאות נחשבת כטריפה ולא תועיל לכך כל בדיקה, ולכן הם אוכלים רק בשר שהריאות שלו נבדקו ונמצאו חלקות לחלוטין, ללא כל סירכה.

האשכנזים, לעומת זאת, מקלים יותר בעניין זה, בהתאם לפסיקת הרמ”א (הרב משה איסרליש). האשכנזים מתירים לאכול בשר גם אם נמצאו בריאות סירכות, כל עוד ניתן להסיר אותן בקלות והן אינן מהוות פגם משמעותי. במקרה כזה, הבשר עדיין נחשב ככשר, אך לא כ”חלק”. יש לציין שלכל הדעות בודקים את הריאות כדי לוודא שאין בהן שום נקב.

לכן, האשכנזים לא בהכרח מחייבים אכילת בשר חלק, אם כי רבים מהם מעדיפים לאכול בשר גלאט, במיוחד בשנים האחרונות כשהכשרות המחמירה נפוצה יותר.

האם בשר חלק יקר יותר מבשר בכשרות רגילה?

יש פערי מחירים בין כשרות רגילה לכשרות ‘גלאט כשר’, כאשר בשר גלאט נוטה להיות יקר יותר. הסיבה לכך היא שהכשרות המחמירה דורשת השקעה נוספת בפיקוח. בעבר, הפערים במחירים היו משמעותיים יותר, אך כיום הם הצטמצמו, אם כי עדיין קיימים.

ערך המוסף של ‘גלאט כשר’ נעוץ בראש ובראשונה ברמת הפיקוח הקפדנית על תהליך הייצור. כשרות גלאט מבטיחה שכל מרכיב ותהליך, משלב השחיטה ועד שלב האריזה, נמצאים תחת פיקוח הלכתי מוקפד, מה שמעניק לצרכנים ביטחון באיכות ההלכתית של המוצר. אומנם, אין הבטחה שהאיכות או הטעם של בשר גלאט יהיו טובים יותר מכשרות רגילה, אך עבור רבים, כשרות גלאט נתפסת כדרך חיים בריאה יותר, הן מבחינה רוחנית והן מבחינה בראותית, בזכות ההקפדה על תקני כשרות מחמירים.

× להתייעץ עם נציג שירות